Ajankohtaista

Toiko koronajoulu kuusibuumin? Joulukuusten erilliskeräys käynnissä

Joulukuusten erilliskeräys on alkanut Jyväskylässä, Muuramessa ja Laukaassa. Kerättävien kuusten määrän arvellaan ylittävän edellisvuosien määrän, sillä kuusikauppa kävi vilkkaana ennen joulua, kun moni panosti kotijouluun. Ajoissa keräyspaikkoihin tuodut kuuset kerätään ja käsitellään maksutta.

joulukuusia menossa kierrätykseen
Kuusia keräyspisteellä.

13.

tammikuu

13.01.

Petra Thurén

Joulukuusten keräys alkoi Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa maanantaina 11.1.2021. Vähintään viiden huoneiston taloyhtiöiltä kuuset kerätään kiinteistön omalta jätekatokselta, kun taas omakotiasukkaat ja pienempien taloyhtiöiden asukkaat ovat voineet viedä kuuset Mustankorkean hyötykeräyspisteille.

Aiempina vuosina Mustankorkea on vastannut kuusten keräyksestä Jyväskylässä ja Muuramessa, nyt ensimmäistä kertaa myös Laukaassa.

”Viime vuonna kuusia kerättiin maksutta yhteensä 3667 kappaletta. Tänä vuonna määrä on varmasti suurempi, koska nyt keräysalue on isompi. Kuusikaupan kerrottiin ennen joulua käyneen ennätysvilkkaana, eli tämäkin saattaa näkyä kasvuna myös kierrätettävien kuusten määrässä”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jos kuusta ei vielä viikon alkuun mennessä ole vienyt keräyspisteeseen, kannattaa se tehdä pikimmiten. Jokaisessa kohteessa käydään nimittäin vain kerran. Kuusi kannattaa jättää sopivaan kohtaan nojalleen esimerkiksi keräyspisteen katosta vasten, sillä maassa makaavat kuuset peittyvät nopeasti lumen alle ja jäävät keräämättä.

”Kyllä niitä hankeen hautautuneita kuusia on käyty keräilemässä vielä keväisin lumien sulettua. Tämän välttämiseksi ne kannattaa tässä vaiheessa jättää keräyspaikkaan, missä on muitakin kuusia, ja aina pystyasentoon”, Anhava muistuttaa.

Kuuset kerätään erillisillä jäteautoilla ja kuljetetaan Mustankorkean jätekeskukselle, missä ne haketetaan ja käytetään kompostoinnissa tukiaineena.

13.

tammikuu

Petra Thurén