Ajankohtaista

Muovipakkausten keräys alkoi - muista tämä lajitteluvinkki!

Muovipakkausten erilliskeräys kiinteistöiltä on alkanut 4.1.2021. Uusi jäteastia löytyy nyt mukaan ilmoittautuneiden 1700 taloyhtiön jätekatoksesta. Muovinpakkausten lajittelu ei ole vaikeaa!

Kaikki nämä käyvät muovipakkausten keräykseen….

04.

tammikuu

04.01.

Petra Thurén

Uusi vuosi toi uuden jäteastian monen taloyhtiön jätekatokseen. Muovipakkausten keräystä on odotettu, mutta myös hieman jännitetty – mitä sinne nyt sitten saa laittaa?

Huoli on turha, sillä lajittelu on oikeasti yksinkertaista ja sen oppii nopeasti. Yksinkertainen nyrkkisääntö: Onko se pakkaus? Onko se suhteellisen puhdas ja kuiva? Muovinkeräykseen käy kaikki kotitalouden pakkausmuovi, eli elintarvikkeiden, pesuaineiden ja muiden kodin pienten tarpeiden muoviset pakkaukset. Lajittelumerkinnöistä ei tarvitse kantaa huolta, jos kierrätettävä pakkausmuovi on ollut jääkaapissasi tai kylpyhuoneessasi – silloin se käy muovipakkausten keräykseen.

Muut muovituotteet, kuten rikkinäiset lelut, ämpärit, puutarhakalusteet tai astiat, eivät kuulu muovipakkausten keräykseen. Niiden paikka on sekajätteessä.

Jos muovipakkaus on kovin likainen, sitä ei ole järkevää tiskata kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Kylmällä vedellä huljautuksen tai talouspaperilla pyyhkäisyn sekä kuivauksen pitäisi riittää. Jos ei, jätteen paikka on sekajätteessä.

Nämä kuuluvat sekajätteeseen.

 

Myös niissä tapauksissa, jos roskan oikea paikka epäilyttää, sen puhtaudesta ei ole varma, tai muuten ei halua muovipakkauksia erikseen lajitella, ne voi ja kannattaa laittaa edelleen sekajätteeseen.

Muovipakkausten erilliskeräyksen aloitus on ollut iso ponnistus, sillä mukaan ilmoittautui heti ensimmäiseen vaiheeseen 1700 vähintään viiden huoneiston kiinteistöä Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Muovipakkausten keräys on siis tullut kymmenien tuhansien kuntalaisten arkeen!

Seuraavan kerran taloyhtiö voi ilmoittautua muovinkeräykseen keväällä erikseen ilmoitettavana aikana. Muovipakkausten keräys tulee jätehuoltomääräysten mukaisesti pakolliseksi kaikille vähintään viiden huoneiston kiinteistöille heinäkuussa 2021.

 

04.

tammikuu

Petra Thurén