Ajankohtaista

Rakasta joka murua!

Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön lokakuussa käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa Mustankorkea kannustaa kaikkia lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lue mistä kampanjassa on kyse ja poimi mukaasi tietoa biojätteiden lajittelusta ja sen tärkeydestä. 

Rakasta joka murua -kampanja päivittää suomalaisten tietämyksen biojätteen lajittelusta

Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta Mustankorkea mukaan lukien kannustavat seuraavan vuoden ajan Rakasta joka murua -kampanjalla asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska monet nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.

– Liikkeellä on hassujakin legendoja lajittelusta. Välillä kuulee kyseenalaistavia puheita, että jäteautossa kaikki roskat menevät kuitenkin sekaisin. Miksi niitä eri pönttöjä eri jätteille edes olisi, jos niitä ei kerättäisi ja käsiteltäisi erikseen, ihmettelee Suomen Kiertovoima ry KIVOn viestinnän asiantuntija Kaisa Halme.

Tiesitkö, että yli puolet biojätteestä päätyy hakoteille?

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana.

– Se on kuin kaataisi polttoainetta pois tai haaskaisi pellon tai metsän tarvitsemia ravinteita. Tähän tulee saada muutos. Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvoja. Ja jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi, kertoo Suomen Kiertovoima ry:n viestinnän asiantuntija Kaisa Halme.

Biojätteen lajittelun ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.

– Biojäte on suurimmaksi osaksi vettä. Veden polttamisessa ei ole energian tuotannossa oikein järjen häivää. Biojäte siis heikentää laitoksen tehokkuutta tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. Lisäksi biojäte sisältää paljon suolaa. Suola muuttuu palaessaan suolahapoksi, mikä aiheuttaa Tammervoiman jätevoimalassa korroosiota eli ruostumista, valottaa Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.

Biojätteet pois sekajätteestä!

Lajitellakseen vastuullisesti, tulee siihen olla mahdollisuus esimerkiksi pihalta löytyvän biojäteastian muodossa. Valitettavasti biojätteen osuus polttoon menevästä sekajätteestä on ollut yli 35 prosenttia myös niillä, joilla on mahdollisuus lajitteluun. Biojätekertymä olisi lähes kaksinkertainen, jos jokainen suomalainen, jolla on pihassaan on biojäteastia tai kompostori, lajittelisi sinne biojätteensä. 

Viisi vinkkiä, jotka helpottavat biojätteen lajittelua kotona

  1. Anna biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen roskiin laittamista
  2. Laita biopussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta
  3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen
  4. Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa
  5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti

Viisi vinkkiä biojätteen lajittelun aloittamiseen

  1. Tutki kotipihasi: löytyykö sieltä biojäteastia tai kompostori
  2. Raivaa keittiöön tila biojäteastialle
  3. Kurkkaa biojätteen lajitteluohjeet täältä: https://mustankorkea.fi/neuvonta/jatteiden-kasittely-lajitteluohjeet/kierratys-lajitteluohjeet/biojate/
  4. Aloita pienin askelin; lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret
  5. Kannusta ja neuvo myös perheenjäsenet biojätteen lajitteluun

Lue lisää Rakasta joka murua -kampanjasta Maa- ja metsätalousministeriön sivuilla osoitteessa
https://mmm.fi/-/1410903/suomalaiset-laiskoja-lajittelemaan-biojatetta-erilliskerayksen-ymparistohyotyja-ei-tunnisteta-1

20.

marraskuu

20.11.

Mustankorkea

Mustankorkea

20.

marraskuu

Mustankorkea

Mustankorkea