Ajankohtaista

Muovinkeräys alkaa ensi vuonna – onko taloyhtiönne jo valmiina?

Muovipakkausten keräys kiinteistöiltä alkaa Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa tammikuussa ja Toivakassa myöhemmin ensi vuonna. Ilmoittautumisaika vuoden alussa alkavaan keräykseen on syyskuussa.

muovipakkauksia

04.

syyskuu

04.09.

Petra Thurén

Muovinkeräys tulee ensi vuonna osaksi monen arkea, sillä se tulee pakolliseksi kaikille vähintään viiden huoneiston taloyhtiöille.  Yhteensä näitä taloyhtiöitä on neljän kunnan alueella lähes 4000. Ison muutoksen valmistelut on nyt aloitettu, ja seuraavaksi tarvitaan asukkaiden ja erityisesti isännöitsijöiden osallistumista.

Taloyhtiöille uuden jätelajin keräyksen alku tarkoittaa käytännössä joko uuden jäteastian hankintaa tai olemassa olevien uudelleenjärjestelyä – esimerkiksi osa sekajäteastioista voidaan muuttaa muovipakkauksille.

”Moni innostunut asukas ja taloyhtiö on jo hyvissä ajoin ollutkin meihin yhteydessä ja kysellyt asioista. Nyt on se hetki, kun toivomme erityisesti isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiden hallituksilta päätöksiä ja ennakkoluulottomuutta. Tämä on iso ponnistus joka saralla ja vaatii työtä, mutta yhteistyöllä saamme keräyksen varmasti alkuun ja entistä enemmän muovia kiertoon”, toteaa Mustankorkean asiakaspalveluesimies Leena Hattunen.

Muovipakkausten keräyksestä päättää jätehuoltoviranomainen eli Jyväskylän seudun jätelautakunta. Mustankorkea toteuttaa jätehuollon käytännön tehtävää viranomaisen määrittämien jätehuoltomääräysten mukaisesti. Kiinteistökohtaisella keräyksellä pyritään lisäämään muovin kierrätystä ja täyttämään valtakunnalliset kierrätystavoitteet.

Isännöitsijä – ilmoittautumisaika alkaa pian!

Jotta taloyhtiö pääsee mukaan muovipakkausten keräykseen heti vuoden vaihteessa, isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan pitää huolehtia ilmoittautumisesta 7.9.-30.9.2020 välisenä aikana Mustankorkean nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

”Ilmoittautumisaika on napakka, jotta pääsemme muodostamaan jäteautojen ajoreittejä. Siksi emme voi ottaa mukaan yksittäisiä kiinteistöjä ripotellen pitkin syksyä ja talvea. Nyt mukaan ilmoittautuvilla keräys alkaa tammikuussa, minkä jälkeen tulee toinen ilmoittautumisaika myöhemmin ilmoitettavana aikana”, selventää Hattunen.

Ilmoittautumislomakkeessa kysytään, miten kiinteistö haluaa järjestää jäteastiansa. Tästä kannattaa käydä keskustelua taloyhtiössä, sillä ratkaisut ovat tapauskohtaisia ja riippuvat muun muassa tiloista ja asukkaiden lajittelutottumuksista. Ilmoittautumisen jälkeen on vuodenvaihteeseen asti aikaa huolehtia käytännön järjestelyistä.

”Isännöitsijät ovat meille tärkeä yhteistyökumppani taloyhtiöiden asioiden hoidossa. Asukkaiden vastuulle jää omien jätteiden lajittelu. Pian se tulee entistä helpommaksi monelle!”.

04.

syyskuu

Petra Thurén