Ajankohtaista

Jätekuljetukset muuttuvat Laukaassa – pitääkö olla huolissaan?

Huhtikuun ensimmäinen on aprillipäivä, mutta tämä ei ole vitsi. Jätekuljetuksiin tulee silloin merkittävä muutos Laukaassa. Asukkaan tai mökkiläisen ei kuitenkaan tarvitse murehtia – jäte kulkee jatkossakin.

31.

maaliskuu

31.03.

Petra Thurén

Mitä siis tapahtuu?

Jätekuljetuksiin tulee muutos koko Laukaan kunnan alueella. Aiemmin jokainen kiinteistön omistaja on itse järjestänyt ja sopinut jäteastioiden tyhjennyksistä. 1.4.2020 alkaen voimaan tulee järjestelmä, jota kutsutaan kunnan järjestämäksi jätteenkuljetukseksi. Kuntien omistama Mustankorkea Oy on kilpailuttanut jätekuljetukset kuntalaisten puolesta ja jatkossa jäteastiat tyhjentää koko alueella Lassila&Tikanoja Oyj.

Ok, keitä se koskee?

Muutos koskee kaikkia laukaalaisia asuinkiinteistöjä, eli niin omakotitalojen asukkaita, taloyhtiöitä kuin vapaa-ajan asukkaitakin.

Mikä käytännössä muuttuu?

Jäteastiat käy jatkossa tyhjentämässä eri jäteauto. Siirtymävaiheessa (1.4.alkaen) jäteastian tyhjennyspäivässä ja tyhjennysvälissä saattaa olla poikkeuksia. Jatkossa tyhjennysvälit palautuvat ennalleen, mutta tyhjennysten viikonpäivä saattaa muuttua uusien ajoreittien myötä.

Jätehuollon lasku tulee asiakkaille jatkossa Mustankorkealta. Ensimmäinen lasku tulee suurelle osalle paperisena, mutta jos on viime vuonna tilannut perusmaksun laskunsa e-laskuna, nämä tiedot löytyvät Mustankorkealta.

Kaikki jätehuoltoon liittyvä asiointi, kysymykset ja neuvonta hoituvat jatkossa Mustankorkean kautta.
Lue 6 selkeää faktaa muutoksesta täältä.

Mitä laukaalaisten tulisi tehdä?

Lähtökohtaisesti kuntalaisen ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Nykyiset asiakas- ja sopimustiedot siirtyvät alueella toimineilta kuljetusyrityksiltä Mustankorkean ylläpitämään asiakasrekisteriin. Jos tiedoissa on päivityksen tarvetta, vanhoja yhteystietoja tai muuta muutostarvetta, asiakkaan pitäisi olla yhteydessä Mustankorkeaan. Varmuuden vuoksi ei kannata olla yhteydessä, jos asiat ovat kunnossa, sillä asiakaspalvelussa on joka tapauksessa odotettavissa ruuhkaa kevään aikana.

Jos jäteastia sijaitsee sellaisessa paikassa, että uusi jätekuljettaja ei välttämättä löydä sitä helposti pelkän osoitetiedon perusteella, kannattaa astian sijaintia täsmentää Mustankorkealle.

Miksi moinen muutos tulee?

Laukaan kunta on Mustankorkea Oy:n omistaja ja siirtänyt jätehuollon lakisääteiset palvelutehtävät yhtiön hoidettavaksi. Omistajakuntien yhteinen jätehuoltoviranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta, on päättänyt, että myös jätekuljetusten keskitetty järjestäminen kuuluu Mustankorkean vastuulle. Laukaan jätekuljetukset kilpailutettiin vuonna 2018 kahdessa osassa (pohjoinen ja eteläinen). Kilpailutukseen tuli useita tarjouksia. Molempien alueiden kilpailutuksen voitti Lassila&Tikanoja. Kunnan kuljetuspäätöksestä tehdyn valituksen vuoksi muutoksen toteutuminen käytännössä lykkääntyi alkuperäisestä aikataulusta.

Mitäs nyt sitten..?

Jatkossa Mustankorkea auttaa ja neuvoo laukaalaisia kaikissa jäteasioissa, myös jäteastian tyhjennyksiin ja jätteiden kuljetukseen liittyvissä kysymyksissä. Meille voi aina lähettää viestin, soittaa, kommentoida somessa tai tulla juttelemaan toimistolle tai vaikka jäteneuvontatilaisuuteen. Toivottavasti tulemme pian tutuksi!

31.

maaliskuu

Petra Thurén