Ajankohtaista

Hyvin pidetty voi olla vielä arvokas toiselle

Monessa lapsiperheessä tuskaillaan keskellä vaatevuoria ja lelukasoja. Toisaalla ollaan onnellisia jokaisesta hyväkuntoisesta lahjoituksesta. Hope-yhdistys auttaa kierrättämään hyvää.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Mustankorkean Kulku-asiakaslehdessä 2/2019.

07.

tammikuu

07.01.

Petra Thurén

Halu auttaa lähellä olevia ihmisiä, vertaisapu ja kierrätys. Nuo asiat saivat Pauliina Silvennoisen kiinnostumaan vuosia sitten Hope-yhdistyksen toiminnasta.

”Maailmassa on paljon turhaa tavaraa mutta onneksi myös paljon hyvää. Meillä tavaraa ei lähetetä ympäri maapalloa, vaan kierrätämme tässä lähellä, jolloin hyväntekeväisyyden hiilijalanjälki on pienempi”, kertoo Hope-yhdistys ry:n Keski-Suomen paikallistoiminnassa vapaaehtoisena mukana oleva Pauliina Silvennoinen.

Hope-yhdistys ry toimii Keski-Suomessa noin kolmenkymmenen vapaaehtoisen voimin ja tukijoiden avustuksella. Asiakkaat ovat sosiaaliturvan piirissä olevia vähävaraisia ja joskus yllättävästikin taloudelliseen ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä.

”Lahjoittamalla meille voit parantaa tämän seudun lasten hyvinvointia ja tehdä sitä kautta aineetonta hyvää. Suomalaisilla on aika korkea kynnys pyytää apua, mutta meiltä sitä saa. Viime vuonna annoimme lahjoituksia yli kuudelle sadalle lapselle. Avustettavien määrä on kasvanut kovasti ja luku kasvaa tänäkin vuonna.”

Monta kassillista iloa

Jokainen avustettava lapsi voi saada Hope-yhdistykseltä ison kassillisen tavaraa kaksi kertaa vuodessa. Monelle nuo hetket ovat kuin jouluja.

”Muistan itsekin, kuinka sain pienenä omilta serkuiltani heidän vanhoja, mutta ehjiä ja ajanmukaisia vaatteitaan. Ne olivat ihania ja tulin niistä hyvin iloiseksi.”

Tuolla samalla ajatuksella Hope-yhdistys haluaa toimia.

”Tuo meille vain sellaista, minkä voisit antaa ystäväsi lapselle ja sellaista, mitä lapset ja nuoret tänä päivänä käyttävät. Tärkeintä on, että lapsi ilahtuu ja hänestä on kiva mennä kerhoon tai kouluun saamansa vaate päällä tai lelun kanssa.”

Hope-yhdistyksen tavoite on, ettei ketään kiusattaisi ulkoisten syiden, kuten vaatteiden vuoksi.

”Olen huomannut, että tytöille löytyy hyvin kierrätettyä vaatetta myös kirpputoreilta, mutta pojille ei niinkään. Pojilla kun kuluvat helposti puhki ainakin housut. Kaikkein suurin pula meilläkin on teinipoikien vaatteista.”

Hope-yhdistys ottaa vastaan myös aineettomia lahjoituksia.

”Kauttamme voi tukea myös lapsiperheiden virkistäytymistä, vaikkapa lahjakorttien muodossa. Niiden avulla voimme toteuttaa perheissä niitä ihan tavallisia elämyksiä, mistä lapsi ja nuori ilahtuu, kuten uimahallissa ja elokuvissa käynnit.”

Kierrätystä yhdessä lasten kanssa

Monessa perheessä tavarapaljous on valtava.

”Kannattaa ottaa lapset mukaan käymään läpi pieniksi jääneitä vaatteita ja turhia leluja. Yhdessä voi tuumata, mitä ei enää tarvita ja mistä voisi olla vielä iloa jollekin toiselle. Sellainen opettaa samalla myös kestävän kehityksen mukaista ajattelutapaa”, neuvoo Silvennoinen.

Jo hankintavaiheessa kannattaa pohtia tuotteen elinkaarta.

”Parhaimpia ovat hankinnat, jotka kestävät monta käyttäjää. Monestihan lasten vaatteen käyttöaika on varsin lyhyt”, muistuttaa Silvennoinen.

Myös kouluissa on opeteltu yhteiskuntavastuuta keräämällä vaikkapa pelejä ja kirjoja.

”On aivan ihanaa, kun koululaiset sitten yhdessä tuovat niitä tänne.”

Hope-yhdistys ottaa vastaan ja lahjoittaa eteenpäin myös muuta arjessa tarvittavaa tavaraa. Varsinkin koululiikunnassa ja pihapeleissä tarvittavilla urheiluvälineillä on kysyntää.

Tärkein kriteeri lahjoitettavalle tuotteelle on selvä.

”Pohdi aina ensin, että ilahtuuko joku lapsi siitä mitä tuot meille. Tarkoitus on, että annamme eteenpäin hyvää. Lahjan, josta on iloa!”

Hope-yhdistys ottaa lahjoituksia vastaan jälleen alkuvuodesta.

”Mikäli sinulla on lahjoitettavaa, niin kannattaa seurata ilmoitteluamme Hope – Yhdessä & Yhteisesti Jyväskylä Facebook-sivuilla”, vinkkaa Silvennoinen.

Tarkasta ennen lahjoitusta:

  • Onhan vaate puhdas, eikä siinä ole tahroja?
  • Onhan vaate ehjä?
  • Toimiiko vetoketju?
  • Onko vaate vielä ajanmukainen?
  • Muista: käyttökelvoton tekstiili on sekajätettä.

07.

tammikuu

Petra Thurén