Ajankohtaista

Jäteastioiden kunto kannattaa tarkistaa

Roskikset, eli kankeasti ilmaistuna jätteenkeräysvälineet, ovat olennainen osa sujuvaa jätehuoltoa. Jäteastiat ovat kiinteistön omistajan vastuulla – niin omakotitalo-asukas kuin asunto-osakeyhtiökin huolehtii niiden kunnosta, riitävyydestä ja sijoittelusta itse.

29.

marraskuu

29.11.

Petra Thurén

  • Jäteastioita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista, tai ostaa tai vuokrata kuljetusyhtiöltä (esim. Lassila&Tikanoja, Sihvari). Mustankorkealla ei ole tarjolla jäteastioita. Oman alueen kuljetusyritys kannattaa varmistaa Mustankorkealta, jos se ei ole tiedossa.
  • Niin sanotun pintakeräysjäteastian pitää olla koneellisesti tyhjennettävä ja pyörällinen. Muoviset jäteastiat kestävät tavallisessa käytössä noin viisi vuotta, mikä on myös tunnettujen valmistajien antama takuuaika. Sitä vanhemmat jäteastiat heikentyvät vanhuuttaan ja saattavat haljeta tyhjennyksen yhteydessä.
  • Jos yli viisi vuotta vanha jäteastia hajoaa tyhjennyksen yhteydessä, sitä ei korvata, vaan asiakkaan vastuulla on hankkia tilalle uusi. Kuljettajat kirjaavat havaitsemansa astiarikot ajonohjausjärjestelmään, mutta omien jäteastioiden kuntoa kannattaa silti tarkastella toisinaan mahdollisen uusimistarpeen ennakoimiseksi.
  • Omakotitaloon tarvitaan astiat seka- ja biojätteelle, jos biojätettä ei kompostoida. Taloyhtiöissä astioita pitää olla useampia, jätehuoltomääräysten mukaisesti myös eri hyötyjätteille. Jäteastioiden koko ja tyhjennysväli kannattaa mitoittaa huoneiston/asukkaiden lukumäärän mukaisesti – tyhjennysvälejä voidaan harventaa tai tihentää tarvittaessa. Jäteastioiden tyhjennyshinnat löytyvät täältä.

29.

marraskuu

Petra Thurén