Ajankohtaista

Jäikö omenaa jätteeksi? Toimi näin

Nyt on kotimaisen omenan aika! Jos satoa tulee yli omien tarpeiden, miksi et ilahduttaisi naapureita tai ohikulkijoita ompuilla? Jos omenaa siltikin jää yli tai pilaantuu, kuuluu se biojätteeseen. Viheliäisen muumiotaudin vaivaamat omenat pitää puolestaan hävittää huolella, jotta tauti ei pääsisi leviämään.

29.

elokuu

29.08.

Petra Thurén

Muumiotautiset omenat

Sienitautia, joka aiheuttaa omeniin pehmeitä ruskeita laikkuja, kutsutaan muumiotaudiksi. Laikut leviävät ja muuttavat koko omenan ruskeaksi. Myöhemmin omenaan muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden avulla tauti talvehtii ja iskee omenoihin seuraavanakin vuonna.

Muumiotautiset omenat tulee hävittää toimittamalla ne Mustankorkean jätekeskukselle pussitettuna. Muumiotaudin torjunta on haastavaa ja siksi myös Mustankorkealla halutaan estää taudin leviäminen sulkemalla muumio-omenat pusseihin, jonka jälkeen ne toimitetaan polttoon Tammervoimalle hyödynnettäväksi energiana.

Kotitalouksista henkilöautolla tuotuna kuorma otetaan vastaan pienkuormamaksun hinnalla 7,00 euroa/kuorma ja peräkärryllä tuotuna 20,00 euroa/kuorma. Suuremmat erät muumiotautisia omenoita otetaan vastaan sekajätteenä ja käsittelyhinta on 147,50 euroa/tonni  + vastaanottomaksu 11,77 euroa/kuorma. Muumiotautisia omenoita ei saa laittaa biojäteastiaan eikä puutarhajätteisiin.

Pilaantuneet omenat

Muut ylijääneet tai pilaantuneet omenat kuuluvat biojäteastiaan, ei puutarhajätteisiin. Suuret määrät tulee toimittaa Mustankorkean jätekeskukselle biojätteenä. Kotitalouksista henkilöautolla tuotuna kuorma otetaan vastaan pienkuormamaksun hinnalla 7,00 euroa/kuorma, ja peräkärryllä tuotuna 20,00 euroa/kuorma. Suuremmat erät ylijääneitä tai pilaantuneita omenoita otetaan vastaan biojätteenä, jolloin käsittelyhinta on 99,16 euroa/tonni + vastaanottomaksu 11,77 euroa/kuorma.

29.

elokuu

Petra Thurén