Ajankohtaista

Lajittelu on koko perheen juttu

Kun Mustankorkean asiakas on tänä vuonna saanut käteensä jätelaskun, siihen on ilmestynyt uusi rivi – perusmaksu. Jyväskyläläisellä Tormin ja Kolehmaisen perheellä tuo rivi on noin pari euroa kuukaudessa, kuten muillakin omakotitaloasukkailla neljän kunnan alueella.

*Tätä artikkelia on lyhennetty. Alkuperäinen on julkaistu Mustankorkean Kulku-asiakaslehdessä 1/2019*

17.

kesäkuu

17.06.

Petra Thurén

”Me emme koe jätemaksua kalliiksi, kun vertaamme sitä siihen, miten paljon tarvitsemme jätehuollon palveluita. Ei sitä tule arjessa ajateltua, mistä kaikesta se maksu muodostuu ja mitä sillä saa. On tärkeää, että jätteet viedään oikealla tavalla oikeisiin paikkoihin ja haetaan vielä kotiovelta suurin osa”, perheenäiti Anu Torm sanoo.

Kotona väliaikaisena kierrätyspisteenä toimii perheen autotalli, johon lajitellaan maito-ja mehutölkit, metallit, lasit ja sanomalehdet odottamaan lähikaupan hyötykeräyspisteelle lähtöä. Nuori neiti Ella, 3, on myös kiinnostunut lajittelusta.

”Ella on usein mukana kauppareissuilla ja kyselee, että mitä me äiti viedään tänään. Maitopurkkeja, muoveja, sanomalehtiä, mitä milloinkin”, Torm vastaa.

Kunnostustöistä kertyy vaarallisia jätteitä

Kevään tullessa ulkotöiden ja puutarhajätteen kompostorin kohennuksen ohella alkaa myös maalaustyöt. Autotallin terassiöljyt ja maalipöntöt alkavat taas huventua ja niiden vieminen Mustankorkean lajittelupihalle tulee ajankohtaiseksi.

”Omakotitalossa riittää aina kunnostettavaa. Viime kesänä aloitimme talon ulkomaalauksen. Vaarallisen jätteen keräykseen on lähdössä aika paljon tyhjiä maalipönttöjä, terassiöljypurkkeja ja maalausvälineiden puhdistusaineita”, Torm mainitsee.

Talon miesväki harrastaa enduroa ja moottoripyörien huoltamisesta kertyy esimerkiksi öljyä, joka viedään aina Mustankorkean lajittelupihalle vaarallisille jätteille varattuun konttiin. Vaarallisiin jätteisiin kuuluvat jätteet, kuten maalipurkit ja öljyt, voi tuoda maksutta lajittelupihalle. Perusmaksulla katetaan vaarallisten jätteiden keräys useissa eri keräyspisteissä, ylläpito ja jätteiden toimitus jatkokäsittelyyn.

Kunnostaminen kunniaan

Pukuompelijaksi nuorena opiskellut Torm on kierrätyksen parissa myös ompeluharrastuksessaan. Torm paikkaa mielellään miesväen farkut takaisin käyttökuntoon tai ompelee niistä lapselle farkkuhaalarin. Ella-neidille äiti tekee kaikki vaatteet itse.

”Ella usein sanoo minulle, että tämä vaate on mennyt rikki ja pitää korjata. On hienoa, että Ellalle on siirtynyt jo hieman se ajatus, että ei heitetä heti pois tavaroita, vaan korjataan ensin. Omassa ompelussa ekologisuus näkyy myös niin, että käytän uutena ostetun kankaan aivan loppuun asti”, Torm kuvailee.

Ihan kaikkea kangasta ei pysty hyötykäyttämään taitavakaan ompelija. Leikkaussilppua kertyy lattialle aina. Kangassilpun hävittäminen on arveluttanut kokenutta pukuompelijaa.

”Sain varmistuksen Mustankorkean asiakasneuvonnasta, että kyllä se kangassilppu kuuluu sekajätteeseen laittaa. Myös muovinkeräyksen aloitettua kävin katsomassa Mustankorkean verkkosivuilta, mitä kaikkea muovia voi kierrättää. Sekin on palvelua, että tietoa saa halutessaan”, Torm kertoo.

17.

kesäkuu

Petra Thurén