Ajankohtaista

Mikä PER***een PERUSMAKSU?! Mustankorkean viestintäkampanja herättää hilpeyttä

Jäteyhtiö Mustankorkean alueen kunnissa otettiin vuoden alussa käyttöön yhteinen perusmaksu. Huoneistokohtaisella vuosimaksulla tuotetaan kotitalouksille tarkoitettuja jätehuollon palveluita. Summa määräytyy kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan – esimerkiksi omakotitalon omistaja maksaa vuodessa vajaat 40 euroa, kerros- ja rivitaloyhtiöissä maksu on parikymppiä per huoneisto.

14.

maaliskuu

14.03.

Mustankorkea

Petra Thurén

Perusmaksu on jo aiemmin ollut käytössä Toivakan kunnassa, mutta Jyväskylään, Laukaaseen ja Muurameen se tuli uutena asiana. Aiheesta viestimiseen liittyi siksi paljon haasteita, kun tavoitettavana oli yli 100 000 kotitaloutta ja aiheena uusi maksu.

”Päätimme heti aluksi poiketa perinteisestä tiedotuslinjasta ja tehdä asiaa tunnetuksi markkinoinnin keinoin. Tavoitteena oli, että termi perusmaksu tulisi tutuksi, eikä laskulle ilmaantuva uusi rivi tulisi asiakkaalle täytenä yllätyksenä”, kertoo Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.

Perusmaksu on osa jätehuollon maksurakenteen uudistusta, jolla yhtenäistetään neljän kunnan toisistaan poikkeavaa hinnoittelua. Samaan aikaan sekajätteen käsittelymaksua on laskettu niin, että kokonaisuudessaan jätehuollon vuosikustannukset pysyvät suurimmalla osalla asiakkaista käytännössä ennallaan. Jätemaksuista päättää viranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta.

”Tällaiset maksuihin tulevat muutokset ovat omiaan nostattamaan kuohuntaa ja vastarintaa, mikä meilläkin on huomattu. Siksi halusimme joka tapauksessa viestiä asiasta mahdollisimman näkyvästi ja kuuluvasti”, Aho kuvailee.

Mustankorkean perusmaksukampanjan keulakuvaksi syntyi ”Perus-Matti” – mies, jota ei hetkauta ennätyskala tai naapurin uusi kiesi, mutta jätelaskun uusi rivi kirvoittaa ärräpäät lentoon.

”Kampanjan tarkoitus on herättää huomiota niin televisiossa, radiossa, lehtimainoksissa kuin digikanavissakin, ja ohjata asiakas nettisivuillemme oikean tiedon äärelle. Lisäksi olemme postittaneet joka ikiseen alueen kotitalouteen kirjeen aiheesta, eli myös sitä virallisempaa tiedotusta on toki luvassa”, Aho lupaa.

14.

maaliskuu

Mustankorkea

Petra Thurén