Ajankohtaista

Käykö kelmu, suljenko muovipussin? - kysymyksiä muovinkeräyskokeilusta

Muovipakkausten lajitteluun liittyy paljon pieniä ja isoja yksityiskohtia, joihin on lähes mahdoton antaa yhtä oikeaa vastausta. Tässä ohjeita muutamiin meiltä kysyttyihin kysymyksiin.

Tyypillistä kotitalouden pakkausmuovijätettä.

04.

joulukuu

04.12.

Mustankorkea

Petra Thurén

Voiko muovipakkaukset viedä jäteastiaan muovipussissa?

Voi, mutta ei ole pakko. Pakkaukset voi laittaa jäteastiaan irrallaan tai avonaisessa muovipussissa niin halutessaan. Pussia ei kuitenkaan kannata sitoa kiinni.

Voiko kuplamuovia laittaa keräykseen? Entä kelmua?

Jos kuplamuovia tai kelmua on käytetty toisen tuotteen pakkauksena (esim. rullakon ympärillä) sen voi laittaa muovinkeräykseen. Sen sijaan kaupasta kotikäyttöön ostettu ”elmukelmu” ei ole pakkaus, vaan tuote itsessään. Siksi se ei valtakunnallisten ohjeiden mukaan kuuluisi muovinkeräykseen.

Mistä tiedämme, jos taloyhtiössä on mennyt jotain pieleen lajittelussa?

Jäteauton kuljettaja tarkastaa silmämääräisesti muovinkeräysastiat ennen tyhjentämistä. Jos astiassa on selkeästi sinne kuulumatonta jätettä (esim. pahvilaatikoita, metalleja) kuljettaja ei tyhjennä astiaa. Tällöin siitä kirjataan hukkanouto ja astialle tilataan tyhjennys sekajätteenä. Nämä näkyvät laskulla.

Muovinkeräyskokeilu on alkanut erittäin hyvin – ensimmäisen kuukauden aikana kuljettajilta saadun palautteen mukaan astioissa on näkynyt hyvin vähän mitään sinne kuulumatonta. Mahdollisten hukkanoutojen määrä ei vielä ole selvillä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että astiat lähes poikkeuksetta voitu tyhjentää muovipakkausten kuormaan.

 Voiko pesuainepakkaukset, esimerkiksi pyykinpesuainepullot, laittaa muovinkeräykseen? Riittääkö kylmävesihuuhtelu?

Jos pesuainepullon saa huuhtaisemalla ja kuivattamalla puhtaaksi, sen voi laittaa muovinkeräykseen. Jos pakkaus on tyhjä, mutta sen puhtaus epäilyttää, oikea paikka on sekajäte. Muistathan, että jos pesuainepulloon jää nestemäistä ainetta, sen paikka on vaarallinen jäte!

Jotkin pakkaukset, esimerkiksi kosmetiikka- tai hammastahnatuubit ja -putkilot voi olla mahdoton saada tyhjäksi puhtaaksi. Ne on viisainta laittaa sekajätteeseen.

04.

joulukuu

Mustankorkea

Petra Thurén