Ajankohtaista

Totta vai tarua? Kahdeksan väitettä, joista osa on ihan täyttä roskaa

Jätehuoltoon liittyy paljon vanhentuneita uskomuksia ja vääriä väitteitä, jotka siitä huolimatta ovat sitkeästi elossa. Kuinka paljon veroja käytetään jätehuoltoon, entä tyhjentääkö jäteauton kuljettaja tosiaan kaikki astiat samaan säiliöön? Tässä muutama legenda, jotka voisi jo huoletta kuopata.

08.

marraskuu

Mustankorkea

Mustankorkea

”Lajittelu on turhaa, koska kaikki roska menee samaan paikkaan”

TARUA. Kotona lajiteltu biojäte menee Mustankorkealla biokaasulaitokseen ja kompostointilaitokseen. Siitä tuotetaan liikennepolttoainetta ja kompostimultaa. Hyötyjätteet, kuten lasi, metalli, kartonki ja paperi saadaan uusiokäyttöön. Sekajätteet viedään Mustankorkealta Tammervoiman hyötyvoimalaitokseen poltettavaksi, jolloin niistä saadaan kaukolämpöä ja sähköä. Niin sanotusti kaatopaikalle eli loppusijoitukseen ei päädy kotitalouksien jätteestä enää mitään!

”Sama jäteauto kerää bio- ja sekajätteet, joten ei niitä kannata lajitella eri astioihin”

TARUA. Osassa jäteautoista on kaksi säiliötä, toinen sekajätteelle ja toinen biojätteelle, joissakin automalleissa lokeroita voi olla vieläkin enemmän. Yhden säiliön autoilla puolestaan ajetaan joko bio- tai sekajätteen tyhjennysreittejä. Jätteet eivät koskaan mene sekaisin autoon. Myös purkupaikalla auto tyhjennetään lokero kerrallaan, eri jätteet eri käsittelypaikkoihin.

”Jätehuolto maksetaan minunkin verovaroistani”

TARUA. Jätehuoltoon ei käytetä lainkaan verorahaa. Jätelain mukaan jätteestä on perittävä maksu, jolla katetaan sen käsittelykustannukset. Mustankorkean alueella toiminta kustannetaan viranomaisen eli Jyväskylän seudun jätelautakunnan hyväksymillä jäteastian tyhjennysmaksuilla. Jätekeskuksessa asioivilta yksityisasiakkailta veloitetaan jätelajista riippuen pienkuormamaksu. Yrityksille on oma hinnastonsa.

”Biojätteitä ei kannata lajitella erikseen sekajätteestä, koska ne viedään kuitenkin poltettavaksi”

TARUA. Biojätteet kannattaa ehdottomasti lajitella erikseen polttoon menevästä sekajätteestä, ja jätehuoltomääräysten mukaan niin on myös velvollisuus tehdä. Biojäte on sekajätettä painavampaa, joten sen turha kuljettaminen Tampereelle on kallista. Se on myös märkää, mikä heikentää jätteen palamista ja aiheuttaa polttolaitoksessa korroosiota. Erikseen lajiteltu biojäte saadaan käsiteltyä paikallisesti ja siitä tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa.

”Vanhoja vaatteita ei saa enää viedä kaatopaikalle”

TOTTA JA TARUA. Kaatopaikalle eli loppusijoitukseen ei enää saa laittaa mitään orgaanista jätettä, eli myöskään tekstiilejä. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet ja muut tekstiilit kannattaa yrittää kierrättää esimerkiksi kirppareilla tai lahjoittamalla eteenpäin. Rikkinäiset tekstiilit, joille ei löydy enää mitään käyttöä, voi laittaa sekajätteeseen, jolloin ne hyödynnetään energiana.

”Haravointijätteet ja risut voi viedä metsään, sillä sinnehän ne maatuvat kuitenkin”

TARUA JA TOTTA. Kyllähän ne maatuvat aikanaan, mutta naapurin tai kaupungin metsään ei silti saa viedä mitään jätettä. Ethän haluaisi myöskään omalle tontillesi naapurin haravointijätettä? Puutarhajätettä, risuja ja oksia voi tuoda Mustankorkealle ympäri vuoden edullisella päivämaksulla. Toukokuu on Mustankorkealla perinteisesti kampanjakuukausi, jonka aikana puutarhajätettä vastaanotetaan veloituksetta.

”On paljon jätteitä, jotka voin viedä kierrätykseen ilmaiseksi”

TOTTA. Kotitaloudesta kertyy itse asiassa hyvin paljon jätteitä, jotka voisi kierrättää maksutta. Tällaisia ovat esimerkiksi vaaralliset jätteet, sähkö- ja elektroniikkaromu, käsittelemätön ja kyllästetty puu ja autonrenkaat. Yksityishenkilö voi tuoda aina myös metallia, kartonkia, paperia ja pakkauslasia Mustankorkealle ilmaiseksi. Jätteiden vastaanottopaikkoja on paljon (muun muassa Mustankorkean ylläpitämät hyötykeräyspisteet ja vaarallisten jätteiden kontit sekä RINKI-ekopisteet) ja ne löytyvät esimerkiksi kierratys.info -verkkopalvelusta.

”Jätehuolto on modernia ja kehittyvää”

TOTTA. Jätteiden käsittely on edistynyt lyhyessä ajassa hurjasti ja kehitys jatkuu. Vuonna 2016 Mustankorkealle tulleesta jätteestä saatiin hyödynnettyä jo 94 prosenttia energiana, raaka-aineena tai uusiomateriaalina. Alalla kehitetään jatkuvasi uusia innovaatioita jätteen hyödyntämiseksi. Nykyaikainen jätehuolto onkin keskeisimmillään raaka-aineiden kiertotaloutta.

08.

marraskuu

Mustankorkea

Mustankorkea