Ajankohtaista

Anssu-peikon kanssa kierrätys on kiva osa arkea

Ympäristön roskaantumisesta huolestunut Anssu-peikko on jälleen lähtenyt päiväkotikiertueelle Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen esikouluryhmiin. Vuosien varrella jo yli 20 000 lasta on päässyt auttamaan Anssu-peikkoa roskien lajittelussa.

22.

maaliskuu

2017

22.03.

Petra Thurén

Jyväskyläläisen Neulaskankaan päiväkodin salin lattialla on iso kasa erilaisia roskia. Muovipullot, käärepaperit, pahvilaatikot ja paristot ovat sotkeneet Anssu-peikon kotimetsän, mutta onneksi esikoululaisten Hyrrä-ryhmästä löytyy innokkaita apulaisia.

Eskareille on ihan selvää, ettei kaikkia roskia saa laittaa samaan astiaan. Lapset erottelevat tarkasti erilaiset jätteet niille kuuluviin paikkoihin ja kuuntelevat korvat tarkkoina, miten madot ahertavat kompostissa biojätteen kanssa, tai vanhoista sanomalehdistä tehdään uutta paperia.

Välillä nauretaan, kun Anssun sormi juuttuu pulloon, ja pompitaan Roskisrokin tahtiin.

Lapset oppivat kierrätystä lajittelemalla tuttuja roskia.

Nykyinen Anssu on kiertänyt päiväkoteja lähes vuosikymmenen. Anssun huolenaiheet ovat vaihdelleet vuosien aikana.

”Esityksessä käsitellään ajankohtaisia teemoja lapsentasoisesti ja mukaan yritetään ottaa aina jokin yhtymäkohta asioista, joihin lapset arjessaan törmäävät. Esitykseen on myös lisätty enemmän draamaa ja lasten osallistamista”, kertoo koordinaattori Anna Sarkkinen JAPA ry:stä.

Kuusivuotiaiden Otto Hanhikosken ja Safira Kirvesmäen mielestä Anssu-peikko on hauska ja vähän villi. Kierrätys oli lapsille ennestään tuttua, mutta jotain uuttakin jäi mieleen.

”Ennen luulin, että patteri pitää laittaa metalliastiaan, mutta sitten hoksasin, että olen nähnyt kaupassa niitä keräyslaatikoita”, Otto kertoo.

Lastentarhanopettaja Virve-Maria Heiskasen mukaan Anssu-peikon humoristinen ja aktiivinen lähestymistapa toimii kohdeyleisöön loistavasti.

”Lapset tietävät nykyään kierrätyksestä ja lajittelusta aiempaa enemmän. Asiaan kiinnitetään huomiota täällä päiväkodissa esimerkiksi tarkkailemalla ruuan hävikkiä. Eniten vaikuttaa kuitenkin se, että kodeissa ollaan aiempaa valveutuneempia. Lajittelu on osa lasten arkea”.

Anssu-peikko kiertää kevään aikana kaikki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kunnalliset ja yksityiset esiopetusryhmät, yhteensä lähes 140 ryhmää.

Esikoululaiset auttavat mielellään Anssua roskien lajittelussa.

 

22.

maaliskuu

2017

Petra Thurén